Lazada Malaysia

15 January 2017

PAGEVIEWS BY COUNTRIES

ASSALAMUALAIKUM...

pageviews

agak jarang pergi intai siapa audience blog ni.. baru - baru ini pun wani saja -saja nak klik kat audience.. sudah tentu yang paling ramai mestilah pengunjung dari Malaysia.. mestilah dari negara sendiri hii ,, blog pun berbahasa melayu.. tapi kalau ikut kira yang tempat ke 2 dan juga ketiga.. kadang kadang main pusing dalam 3 negara, iaitu United States, France dan Russia paling banyak.. kadang-kadang sekali tengok Russia tangga kedua.. itu tak tahu tu yang baca adakah warganegara Malaysia ataupun pengunjung dari sana yang browse tengok blog ini.

negara-negara serumpun dalam asia tenggara.. kebanyakannya main tangga yang hujung -hujung macam contoh Brunei, Singapore dan INdonesia.. kalau ikut kira.. sepatutnya negara ni lah main tempat ke dua atau ketiga .. tapi tidak.. jauh dari United States..

ramai dah kot yang faham bahasa melayu... jangan lupa,, orang asing pun di luar sana dah ramai dah fasih dan bertutur dalam bahasa melayu kan.. cuba tengok program tv kat Astro Maya.. yang "MAT DAN KAKI JALAN.. sungguh wani tak sangka tengok Mat Dan.. cakap bahasa melayu perfect... tapi bahasa dialek Terengganu.. je lah yang bunyi  sepanjang dia hostkan program tu.. hii ..tapi tak tahulah kalau Mat Dan cakap bahasa melayu baku bunyi macam mana ,,sebab tak pernah dengar,  mungkin sebab dah lama tinggal kat Terengganu..lidah pun dah terbiasa dialek Terengganu..

bak kata pepatah ..takkan melayu hilang di dunia ..di mana- mana sahaja semua bangsa mengagungkan bahasa kita.. opss.. macam dah lari tajuk jer nak cakap pasal audience blog ini, habis keluar, pasal bahasa jiwa bangsa nih.. :)))

14 January 2017

KACANG MERAH REBUS NOXXA

ASSALAMUALAIKUM...

kacang merah

SALAM SEMUA

selamat berhujung minggu..
buat masa ini, kat popular post wani memang asyik naik resepi... syukurlah ya.. ada lah perkongsian yang baik bersama pengunjung blog..

dah lama wani tak post pasal masak-masak.. tunjuk rupa red kidney bean lagi.. sebelum ni dah ada post kat SINI tapi yang tu wani high pressure selama 25 minit.. yang ini lagi buat eksperimen.. tak habis dengan eksperimen hii..selagi boleh buat eksperimen selagi tu lah wani buat..  wani pergi rendam satu hari setengah pulak tetapi tukar air la.. basuh- basuh rendam balik.. malam tu wani simpan dalam peti kacang ni dalam keadaan terendam..tak berani nak rendam kat luar takut busuk tapi kalau tukar air tak apa lah kot

kali ini masa high pressure lebih sikit dari 25 minit.. bukannya 25 minit tu tak empuk.. dah lembut tapi wani nak lembut lagi,, bila gigit tu mudah telan hiii.. macam-macam


                                                      kacang merah yang baru keluar dari peti


                                       letak dalam inner noxxa dan letak air paras-paras


                                               tutup periuk dan putar tombol ke pressure


high pressure selama 35 minit..lepas bunyi beep, tekan off dan putar tombol ke steam untuk bagi wap keluar.. kalau ikut kira dah lembut, lepas masak wani tambah masa lagi 6 minit.. hii bukan apa sebab nak bagi lagi kacang tu pecah sikit dan lembut.. susah betul dengan tekak wani

kacang ni wani rebus, suka makan snek macam tu saja .. alamatnya lepas ni asyik beli kacang ni jawabnya...kesimpulannya ,, macam sama jer rendam semalaman dan rendam satu hari setengah..hii at least ada la jugak bereksperimen.. wani ingat kalau rendam lagi lama lagi mudah lembut la kacang tu.. cuma bezanya masa kena tambah lagi nak bagi lagi lembut..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (227) Cake Recipes (50) Giveaway (28) advertorial (27) Chiffon Cake (24) Contest (24) Sudut Agama (24) NOXXA PRESSURE COOKER (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) My Blog (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Greetings (4) Hari Raya (4) Muffins (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Salad Resepi (3) Tart Resepi (3) Informasi (2) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign